Първото официално надбягване с велосипеди се организира в парижкият парк "Сен Клу" на 31 май 1898г. на разстояние 2 км.

Първото междуградско състезание - Париж -Руан /126 км./ организират братята Мишо през 1869г.Победител е Жан Моор който достига "фантастичната" средна  скорост от 12км и 480м в час

 

 

Годишно в света се провеждат над 120 мил. велосипеди.  Най- много в Япония, Китай и САЩ. В големите градове на света има създадени допълнителни ленти  за движение на велосипеди. Само в САЩ те са 500 000км. В Европа има специални паркове и острови само за колоездачи.

 

Интересна информация за:

 

Протокол N:1 от събранието...

Кой е Христо Бучекчиев...

Златю - "Знаменосецът"...

История на велосипеда...

Разказ на Вл.Владимиров

Биография на П.Стоилов

 

 

 

Необходимост
Историята с появата на велосипеда се крие далеч преди новата ера. В далечната епоха 3000 хил. години преди Христа, в древен Египет е намерено изображение на велосипед издялано върху камък.Сигурно още след като е създал колелото човек се е замислил как да го използва за да се предвижва . Двуколесни транспортни средства са известни още от Римската епоха, когато са се използвали рикши със зъбчата предавка , бутани от хилядите имперски роби.

Преди повече от 400 г. немецът Хеншел прави опит за конструиране на задвижване с човешка сила превозно средство с 4 колела.

 

 

История на велосипеда
В България:
 

1761г.   -В Англия Оведен прави конструкция на велосипед без педали, а движението се извършва с отблъскване с крака.

 

1791 год . - във Франция граф Де Сиврак конструирал от дърво двуколесна машина, наречена от него "Серялифер", на която било възможно да се предвижваш, стоейки отгоре и изтласквайки се с крака от земята.

 

1817 год. Барон Фон Дрейс, лесничей от Бавария, усъвършенствал машината на де Сиврак - той изобретил предното колело, благодарение на което може да се направлява движението в ход. Патентовайки това транспортно средство той поставил началото на документиранта история в усъвършенстването на конструкцията на велосипеда.

 

През 1818г  Людвиг Драйс прави най сполучливата конструкция. Той е първият който получава патент за своето откритие.

 

През 1825г. върху велосипеда на Драйс се монтира брояч.

 

1838г. Велосипеда е вече с верига и педали – Шотландецът Къркпатрик Мак - Милан добавил към двуколесната машина педална предавка, макар педалите да извършвали не кръгово, а възвратно – постъпателно движение

 

1856 год. Френският майстор на колесници Пиер Мишо патентовал педалната предавка на предното колело на велосипеда. Колчетата на седалките се закрепвали към оста на колелото. Той въвел също така и седалка с пружина, както и спирачка, свързана с джантата на задното колело. Практически едновременно с него подобна машина изобретил и Пиер Лалман. В Англия тези велосипеди били наречени " костотрошачки". Предното колело е било с диаметър 1.60м а задното-0.50м.
 

1868 год. Парижката фирма "Мейер и ко"  открива своя фабрика и започнала производството на велосипеди с верижна предавка на задното колело.
 

 

 

 

1870 - 1885 Това е времето на т. нар. " паяци’’- високите велосипеди с различен диаметър на колелата, наречени още ‘’ Hige bicycle" и "Penny - farting". Въвеждането на голям диаметър на водещото колело било продиктувано от желанието на изобретателите да се увеличи разстоянието, изминато от велосипеда с едно завъртане на колелото. Прогресът на ‘’паяците’’ се движел в посока на намаление на теглото и увеличение на надеждността на възловите части на машината.

 

1877г. Велосипедите имат съчмени лагери, а през 1894г. се изработва "свободно движение" - без да се въртят педалите.
 

 

1880г.  - Първият изцяло железен "Самокат" изработва руският ковач Евтим Артомонов. С него прави преход от Урал до Москва.

 

1884 год. Фирмата "Хилман, Херберт и Купер" започнала производството на велосипеда " Кенгуру" с двойна верижна предавка от осите на колчето към предното колело. От 1885 година велосипедите тип "safety", т.е. «безопасни» с еднакъв диаметър на двете колела започват да изместват от употреба на велосипедите тип " паяк’’.

 

През 1885 година започнала повсеместна употреба на велосипедите тип "safety", тоест безопасни с равни по размер колела и времето на паяците отминало завинаги. Англичанинът Старли конструира велосипед "Роувър" с две еднакви по размер колела-71см. На следващата 1886г.Старли изработва и първият дамски "Роувър"

 

1888 год. Шотландският ветеринар Джон Данлоп изобретил пневматичната гума и въздушния винтил. Това нововъведение открило широки възможности за използване на велосипеда и по неравен терен.

 

1890 год. Едновременно няколко фирми започнали производството на веломашини с рамки тип "диамант" – със затворена форма. От този момент практически се формирал външния вид на съвременния велосипед и понататъшният прогрес само усъвършенствал отделните възлови части и агрегати.  Поставят се и първите скорости върху колелото.

 

За създател на първия български велосипед се смята Гено Стоянов Арабаджията - маистор каруцар от Нова загора.

През 1880г. неговият велосипед е наречен "Паяк". Първият "паяк" се появява в София през 1883г.

На 3.01.1889г. се учредява първото колосдружение в България.

На 3.08.1902г. се провежда първият учредителен конгрес на колоездачите в България. На него присъствали 10 делегати от 6 колодружества.

1905г. -Колодружествата са вече 27 и едно от тях е севлиевското колодружество "Лястовица" с 11 члена. Днес Севлиево е един от градовете с най-много велосипедисти според броя на жителите си.

 

 

В днешни дни един от най големите производители на велосипеди в България е фирма "MaxCom" с търговската марка "SPRINT"

 

Накратко за фирмата:

Фирма “МАКСКОМ” ЕООД е създадена през 1995 година като компания която се занимава с производство и търговия на велосипеди.
От 20 в началото, сега работниците и служителите наброяват над 400 човека.
През изминалите години фирмата ни с бързи темпове увеличава производството и разнообразието от модели велосипеди.
Предлагаме велосипеди както за износ така и за вътрешния пазар. Фирмата изнася продукция в почти всички страни от Европейския съюз. Гърция, Италия, Германия, Франция, Холандия, Финландия, Швеция, Белгия, Македония, Сърбия, Чехия, Словакия, Испания, Португалия, Швейцария, Русия, Украина, Турция.
е търговската марка под която са известни нашите велосипеди в страната и чужбина.
Произвеждаме всички типове и видове велосипеди, като “СТВ”, ”МТВ”, DOWNHILL, детски, дамски и други. Производството на джанти се извършва в модерната ни база в гр. Пловдив, като монтажът е на поточен принцип.
Боядисването на рамките се осъществява от роботи, което гарантира високото качество на продукта и допринася за добрата и модерна визия.
Следим световните тенденции и изисквния към техническите характеристики при производството на велосипеди и ги прилагаме към изградените от нас традиции в производството. Това ни позволява да насочим всички усилия към задоволяването на изискванията на нашите клиенти.

 

Материала по статията е

взаимстван от интернет сайта

на фирмата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KaicWebStudio 2005